Alice Diop: Film jako nezbytnost

Filmy Alice Diop jsou často popisovány jako okrajové filmy z periferie, zachycující skryté a neviděné. Diop vyrostla na pařížském předměstí Aulnay-sous-Bois v rodině senegalských přistěhovalců. Ve svých filmech zachycuje právě osoby, které ji celý život obklopují, a také systémový útlak, kterému tyto osoby čelí. Kromě toho však snímá především každodennost všedního života – rodinné večeře, jízdy příměstským vlakem RER nebo společné intimní rozhovory. Přestože by se nabízelo označit takové výjevy za okrajové a periferní, pro Diop byly vždy pravým opakem – společenským epicentrem, pro jehož zachycení se film stává nezbytností.

Ve spolupráci s festivalem Visions du Réel ze sítě Doc Alliance přináší DAFilms 6 raných filmů Alice Diop, které zobrazují sídliště na okraji pařížské metropole, kde dokumentaristka vyrůstala. Její snímky napomáhají „dekonstruovat kolektivní představu o těchto místech, kterou masmédia neustále redukují na úzkostlivé a znepokojující zpravodajské záběry. Soudržnost autorčiny tvorby, ověnčené mnoha cenami, dává hlas často ignorovaným nebo dokonce aktivně umlčovaným marginalizovaným komunitám, a prostřednictvím jednotlivých a osobních usiluje dokumentaristka o zkoumání univerzálních témat. Jedná se o hluboce politický přístup, který zároveň dokumentuje francouzské institucionální násilí, ať už v jeho fyzické, nebo symbolické formě.“ Více z úvodu kurátorů Visions du Réel se dočtete na jejich webových stránkách.

V programovém speciálu naleznete následující filmy:

RER B (2017, 1 min)
Towards Tenderness (2015, 40 min)
Danton's Death (2011, 64 min)
Les Sénégalaises et la Sénégauloise (2007, 56 min)
Clichy for exemple (2006, 50 min)
La Tour du monde (2006, 50 min)


Všechny filmy jsou uváděny ve francouzském znění s anglickými titulky.

Ve spolupráci s

  • Visions du Reel

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít