Léto s knihou II.

Léto je doba dovolených. Doba, kdy je obvykle více času na to otevřít knihu nebo si pustit dobrý film. Náš dvoudílný letní speciál filmových adaptací knih od současných autorů i od klasiků české i světové literatury propojuje obojí.

Zda nejprve sáhnete po knižní předloze a filmové zpracování zhlédnete až potom, necháme na vás. Stejně tak i posouzení, nakolik se režisérům a režisérkám podařilo příběh a atmosféru románů a povídek převést do filmové řeči.
Z druhého letního speciálu adaptací doporučujeme ke zhlédnutí například Atlas mraků režisérské trojice Tom Tykwer, Lana Wachowski a Andy Wachowski, která se společně rozhodla převést na plátno stejnojmenný román Davida Mitchella. Vzniklo tak postmoderní sci-fi odehrávající se na šesti různých místech a v šesti různých časových rovinách s Tomem Hanksem a Halle Berryovou v hlavních rolích. Snímek si při své premiéře na festivalu v Torontu vysloužil ovace ve stoje.
Pro svůj režijní debut sáhl Ewana McGregor po Pulitzerovou cenou oceněném románu Phillipa Rotha Americká idyla. Ve filmu o pomalu ale jistě se hroutícím dokonalém rodinném životě v Americe 60.let pak skotský herec zároveň ztvárnil hlavní roli po boku Jenniffer Connellyové.
Pokud máte Ewana McGregora rádi, připomňte si kultovní Trainspotting režiséra Dannyho Boyla, kterým se herec jako pětadvacetiletý proslavil v roli feťáka Marka Rentona a který vznikl dle stejnojmenné novely spisovatele Irvina Welshe.
Sázkou na jistotu v našem výběru je pak Komorná výrazného jihokorejského režiséra Park Chan-wooka. Ten do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století převedl příběh bestselleru Zlodějka spisovatelky Sarah Watersové. Thriller s podmanivou erotickou atmosférou se poprvé představil publiku na festivalu v Cannes.


Podívejte se na náš výběr filmů v speciálu Léto s knihou I.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít