Laila Pakalniņa (Lotyšsko)

Laila Pakalnina (narozena 1962) je jedna z nejplodnějších lotyšských režisérek současnosti. Vystudovala televizní žurnalistiku v Moskvě a dále pokračovala ve studiu na slavné moskevské filmové škole VGIK, kterou absolvovala v roce 1991. Natočila desítky dokumentů, které se setkaly s velkým ohlasem na zahraničních festivalech. Její dokumentární film Udens byl oceněn Zlatým medvědem na berlínském festivalu v kategorii krátkých filmů.Ve snímku Pohádková země filmový štáb pátrá po nových, zmutovaných formách živočichů, kteří žijí na skládkách odpadu. Tento dokumentární film obdržel Evropskou filmovou cenu. Její celovečerní filmy mají většinou formu komediální absurdní mystifikace. Žije a pracuje v Rize.

Filmografie

  • Karote / Lžička
    2019
  • Zirdziņ, Hallo! / Hello, Horse!
    2017
  • Sapnis / Sen
    2016
  • Ausma / Úsvit
    2015
  • Hei, Rasma!
    2015
  • A Dream of Snow
    2014
  • Isfilma par dzivi / Krátký film o životě
    2014
  • Skurstenis / Komín
    2013
  • Picas
    2012
  • Sniegs
    2012
  • Pa Rubika Celu
    2010
  • Klusums
    2009
  • Akmeni
    2008
  • Par dzimteniti
    2008
  • Uguns
    2007
  • Kilnieks
    2006
  • Udens
    2006
  • Teodors
    2006
  • Leiputrija / Země snů
    2004
  • Buss
    2004
  • Visions of Europe
    2004
  • Pitons
    2003
  • Martins
    2002
  • Papa Gena
    2002
  • Mostieties!
    2001
  • Tusya
    2000
  • Kurpe
    1998
  • Ozols
    1997
  • Pramis
    1996
  • Pasts
    1996
  • Baznica
    1993
  • Anna Ziemassvetki
    1992
  • Doms
    1991
  • Vela
    1991

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air, z.s. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.