Laila Pakalniņa (Lotyšsko)

Laila Pakalnina (narozena 1962) je jedna z nejplodnějších lotyšských režisérek současnosti. Vystudovala televizní žurnalistiku v Moskvě a dále pokračovala ve studiu na slavné moskevské filmové škole VGIK, kterou absolvovala v roce 1991. Natočila desítky dokumentů, které se setkaly s velkým ohlasem na zahraničních festivalech. Její dokumentární film Udens byl oceněn Zlatým medvědem na berlínském festivalu v kategorii krátkých filmů.Ve snímku Pohádková země filmový štáb pátrá po nových, zmutovaných formách živočichů, kteří žijí na skládkách odpadu. Tento dokumentární film obdržel Evropskou filmovou cenu. Její celovečerní filmy mají většinou formu komediální absurdní mystifikace. Žije a pracuje v Rize.

Filmografie

  • Vela
    1991
  • Doms
    1991
  • Anna Ziemassvetki
    1992
  • Baznica
    1993
  • Pasts
    1996
  • Pramis
    1996
  • Ozols
    1997
  • Kurpe
    1998
  • Tusya
    2000
  • Mostieties!
    2001
  • Papa Gena
    2002
  • Martins
    2002
  • Pitons
    2003
  • Visions of Europe
    2004
  • Buss
    2004
  • Leiputrija / Země snů
    2004
  • Teodors
    2006
  • Udens
    2006
  • Kilnieks
    2006
  • Uguns
    2007
  • Par dzimteniti
    2008
  • Akmeni
    2008
  • Klusums
    2009
  • Pa Rubika Celu
    2010
  • Sniegs
    2012
  • Picas
    2012
  • Skurstenis / Komín
    2013
  • Isfilma par dzivi / Krátký film o životě
    2014
  • A Dream of Snow
    2014
  • Hei, Rasma!
    2015
  • Ausma / Úsvit
    2015
  • Sapnis / Sen
    2016

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.