Peter Kerekes (Slovensko)

Peter Kerekes (narozený 1973 v Košicích) studoval v letech 1991 - 1998 filmovou režii na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, kde posléze stejnou látku přednášel a spolu s režisérem Dušanem Hanákem se podílel na založení ateliéru hraného a dokumentárního filmu. Ačkoliv chtěl původně dělat hranou režii a také ji vystudoval, hned od jeho prvního dokumentu o slovenském básníkovi Eriku Grochovi u něj převážil zájem o tuto formu filmového vyjadřování. Jeho zatím poslední celovečerní dokument Ako sa varia dejiny (který vznikal v produkci rakouského režiséra a producenta Georga Mische) byl oceněn na mnoha mezinárodních festivalech (např. HotDocs, Lipsko) a nominován na prestižní Evropskou cenu Arte 2009.

Filmografie

  • Člověk o knihe, kniha o člověku
    16´, SR, 1994
  • Balog Jozsef, Príbennik 66
    SR, 1996
  • O troch dňoch v Jasovskom kláštore
    SR, 1996
  • Ladomírske morytáty a legendy
    54´, SR, 1998
  • Zuzana od 8.00 do 17.00
    SR, 2000
  • 66 sezón
    80´, SR/ČR, 2003
  • Přes hranice/ Über die Grenze - Fünf Ansichten von Nachbarn/ Across the Border: Five Views from Neighbours (131´, Rakousko, 2004) - režisér části
  • Pomník, ktorý nebol
    26´, SR, 2005
  • Ako sa varia dejiny/ Cooking History
    88´, ČR/SR/Rakousko, 2008
  • Brno 1969
    26´, ČR, 2009
  • Sametoví teroristé/Velvet Terrorists
    87', SR, 2013
  • Slovensko 2.0
    10', SR, 2014

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.