Lukáš Kokeš (Česká republika)

Lukáš Kokeš se narodil v roce 1983, filmu se začal blíže věnovat v Německém Ostbevernu, kde spoluzakládal studentský filmový klub. Po návratu do Čech se vydal po stopách filmové vědy na Karlově Univerzitě v Praze a následně přešel na pražskou FAMU, kde studuje dokumentární tvorbu. Pozornost nejen českých diváků a filmových kritiků si získal už v roce 2008, kdy jeho film Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech získal zvláštní uznání poroty MFDF Jihlava. Lukáš Kokeš často stojí i za kamerou, což potvrzuje mimo jiné celovečerní Pevnost natočená společně s dokumentaristkou Klárou Tasovskou v roce 2012. Film získal několik prestižních ocenění na českých i zahraničních festivalech včetně vítězství na festivalu Jeden svět v Rumunsku v roce 2013. Pravidelně spolupracuje s Českou televizí (autorské dokumentární filmy pro cykly Český žurnál, ProStory, Česká fotka atd.) a s televizí HBO. Svůj cit pro vizualitu a kameru ukazuje také v povídce 86 400, jež je součástí cyklu dokumentárních esejů Gottland a je volně inspirována životem Tomáše Bati a jeho podnikáním.

Filmografie

  • Zóna bezpečí
    13', ČR, 2007
  • Irenka
    7', ČR, 2007
  • Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech
    14', ČR, 2008
  • 59 / 184 / 84
    24', ČR, 2009
  • Radost
    15', ČR, 2009
  • 24
    25', CZ, 2011
  • Jídlo s ručením omezeným/Food
    26', CZ, 2011
  • Pevnost/Fortress
    70', CZ, 2012
  • Film o filmu: Hořící keř/Making of Burning Bush
    27', CZ, 2012
  • V.I.P. / Vietnamese Important People
    26', CZ, 2013
  • Český žurnál/Czech Journal
    5 x 52', CZ, 2013
  • Český žurnál: Pančovaná republika
    52', CZ, 2013
  • Gottland
    120', CZ, 2014

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.