Scéna z filmu Obléhání města
Scéna z filmu Obléhání města
Scéna z filmu Obléhání města
Scéna z filmu Obléhání města
Scéna z filmu Obléhání města

Obléhání města

Režie
Rok 
2019
Země
  • Slovensko
  • Česká republika
Délka
69min 
Zvukové stopy 

Na kremickém zlatě vyrostla řada evropských středověkých měst, samotná Kremnica byla bohatým městem a byla několikrát obléhána, ale nikdy dobyta. Nové metody geologického průzkumu ukázaly, že zlato je možné těžit v místě i dnes. V zemi je však už jen rozptýlené na zlatý prach a dostat jej ven je možné jen za zdrcujících podmínek pro přírodu i život města a jeho obyvatel. Několik z nich se vzepřelo, přidali se další a další a začal zdánlivě prohraný boj s nadnárodní korporací, mající za zády možná i podporu dozorujících úřadů. Hlavní protagonisté se rozhodli udělat další krok a vstoupit z aktivistické roviny do vysoké politiky. Volby však navzdory mimořádně vysokým preferencím nově zformované strany dopadly fiaskem a rozčarováním. Místo pozastavené těžby zlata se začíná na sousedících lokalitách masivně těžit bentonit a těžební povolení pro tuto činnost mohou být přípravou pro rozšíření budoucích, z hlediska přírody zdevastovaných, lokalit i pro těžbu zlata.

Kyanidová metoda luhování - jediný způsob, jak lze rozptýlené zlato získat - byla i díky úsilí Kremničanů na Slovensku zakázána, ale připravují se nové legislativní rámce - nadnárodní dohoda EU a Kanady, i nová surovinová politika státu - skrze které by i tato ochrana mohla být obcházena. Jen skončí jedna fáze, začínají se vynořovat nové otázky...

Ve filmu vystupují občané angažovaní proti těžbě, místní politici, představitelé těžařských firem a environmentalisté.

Film bohužel není dostupný :(

Omlouváme se, ale tento titul není ve vaší zemi k dispozici.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít