Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír
Scéna z filmu Bonusy filmu Český mír

Bonusy filmu Český mír

Režie
Rok 
2010
Země
  • Česká republika
Délka
min 

Celovečerní dokumentární komedie Český mír mapuje tři roky společenské i mediální „války“ o americký radar. Události, které po tři roky plnily stránky novin, dokumentaristé ukazují zblízka a s nadsázkou.

Filmová groteska ve 104 minutách nezaujatě a přitom nesmlouvavě portrétuje obě barikády sporu: vládní kampaň v čele s lobbistou Tomášem Klvaňou a lidový odpor, jehož přirozeným vůdcem se stal starosta malé obce Trokavec, Jan Neoral. Film zachycuje nebývale silnou odezvu občanské společnosti. Dle výzkumů veřejného mínění se až 70 % českých občanů nesmířilo s plánem, že by v brdských lesích, v téže místech, odkud Rusové mířili na Západ, měla stát americká základna. Film - v němž se autoři neuchylují ke komentáři, který by diváka naváděl, co si má myslet - odhaluje, že příběh radaru byla nejspíš jedna velká blamáž. Politici buď z nevědomosti (a nekompetentnosti), nebo z tajemně úmyslných důvodů neříkali celou pravdu... Film otevírá diskuzi na téma, zda se musí Česko přimknout k velmoci nebo se jí bát a zda neobstojí samo. Ukazuje ideologické pohnutky v tomto rozhodování jako liché. Vrcholem paradoxu je také zjištění, že pointa předchozího filmu dvojice Klusák-Remunda Český sen o falešném hypermarketu je v ledasčem podobná s vyústěním radarové kauzy. Český mír je dokumentární komedie o povaze a kvalitě české demokracie 20 let od revoluce.

20 minutová ukázka filmu Český mír zdarma.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít