Vít Klusák (Česká republika)

Vystudoval fotografii na grafické škole v Hellichově ul. Absolvent katedry dokumentární tvorby na FAMU, od října 2006 pedagog prvního ročníku tamtéž. Ve svých filmech se systematicky vrací k třecím plochám mezi tvorbou a společností. Natočil 3 dokumentární videoklipy: Janu Burianovi, Janu Budařovi a Lence Dusilové. S Filipem Remundou je autorem hyperkomedie Český sen (www.ceskysen.cz) a už několik let spolu spravují filmovou společnost Hypermarket Film s. r. o. Jako kameraman se podílel na filmech Martina Marečka, Víta Janečka a Eriky Hníkové. Klusák není synem Jana Klusáka, je synem Emila Viklického (o němž natočil „portrét bez portrétovaného“ – film Ocet).

Filmografie

  • ***
  • **Filmography:**
  • Digestive
    10', CZ, 2000
  • Ocet
    Jazz War) (22', CZ, 2001
  • Návod rekonstrukce kopie skutečnosti
    20', CZ, 2001
  • Vlast a Burian
    30', CZ, 2003
  • Český sen/ Czech Dream - together with Filip Remunda
    90', CZ, 2004
  • Přestávka
    7', CZ, 2006
  • Vánoce v Bosně - together with Filip Remunda
    28', CZ, 2008
  • Český mír/ Czech Peace - together with Filip Remunda
    52', CZ, 2010
  • Vše pro dobro světa a Nošovic/ All for the Good of the World and Nosovice
    82', CZ, 2010
  • Dobrý řidič Smetana/The Good Driver Smetana
    77', CZ, 2013
  • Český žurnál: Život a smrt v Tanvaldu
    52', CZ, 2013
  • Český žurnál: Spřízněni přímou volbou
    52', CZ, 2013
  • Český žurnál: Dělníci bulváru
    56', CZ, 2014
  • Český žurnál: Má vlast Afghánistán
    52', CZ, 2015
  • Český žurnál: Matrix AB
    73', CZ, 2015

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.