Filmový skladatel Zdeněk Liška: 100 let

Skladatel filmové hudby Zdeněk Liška zasvětil svou tvorbu českému filmu. Nezapomenutelnými melodiemi doprovodil filmy jako Marketa Lazarová, Ikarie XB 1, Ovoce stromů rajských jíme, Baron Prášil a mnoho dalších. U příležitosti 100 let od jeho narození vám přinášíme výběr filmů s jeho nejlepšími kousky.

Počátky skladatelské dráhy Zdeňka Lišky jsou spjaty s filmovým městem Zlín, kde od 50. let začíná spolupracovat s tvůrci krátkých, animovaných a dokumentárních filmů. Jeho melodie se tak poprvé objevily u režisérů jako Hermína Týrlová, Karel Zeman nebo u cestovatelských filmů Hanzelky a Zikmunda. Vstupenkou do světa hraných filmů pro Lišku byla spolupráce s Karlem Zemanem na jeho filmu Vynález zkázy.

Od počátku 60. let začíná komponovat pro režiséry jako František Vláčil nebo Jan Švankmajer a každý rok pracuje paralelně hned na několika filmech. V této dekádě vytváří jeho vrcholná díla, mezi něž můžeme řadit sborové doprovody k filmu Marketa Lazarová, experimenty s elektronickou hudbou v Ikarii XB 1 nebo doprovod oscarového filmu Obchod na korze.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít