Slovensko před volbou

Slovenská REPUBLIKA stojí před zářijovými volbami na rozcestí a bude napínavé sledovat, komu nakonec dají voliči svůj HLAS. Uspějí DEMOKRATÉ? Zůstane na Slovensku SVOBODA a SOLIDARITA? Bude i nadále SLOVENSKO PROGRESIVNÍ nebo si naši sousedé vyberou SMĚR na Východ? Mohou do voleb zasáhnout politicko-kriminální kauzy z posledních let nebo mají OBYČEJNÍ LIDÉ krátkou paměť? A co na to NEZÁVISLÉ OSOBNOSTI? Sledujeme slovenské politické drama z (ne)bezpečné vzdálenosti a s jistou dávkou nervozity. Konec konců všichni tu JSME (evropská) RODINA.

O co se na Slovensku hraje a čím vším hrozí návrat mocenské politické „kultury“ dnes nejvýrazněji ztělesněné v Robertu Ficovi připomíná filmový speciál SLOVENSKO PŘED VOLBOU, který necelých čtrnáct dní před volbami startuje na DAFilms. V našem výběru nemůže chybět film Kuciak: Vražda novináře, který měl nedávno na DAFilms online premiéru. Dosud neobjasněnou vraždou bývalého policisty Roberta Remiáše se zabývá dokument Skutok se stal, který připomíná, že zabíjení mladých angažovaných lidí má na Slovensku nechvalně proslulou tradici. A stejně tak manipulování policejního vyšetřování, o čemž ví své aktéři Kauzy Cervanová. Prominentní pozici v našem výběru však má režisérka Zuzana Piussi, která slovenskou politiku už dlouhodobě podrobuje neúprosnému drobnohledu. Z její bohaté společensky angažované filmografie vybíráme mj. filmy Očista o (ne)fungování slovenské justice a trefnou analýzu krátké politické paměti středoevropského voliče – film Od Fica do Fica.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít