Sněžná dramata

Všem, kdo stále ještě doufají, že mělo smysl vyndávat běžky ze sklepa, přináší Dafilms mrazivý zimní speciál pro ukrácení netrpělivého čekání na ikonku sněžné vločky. Pětice vybraných filmů připomíná, že sníh a mráz nemusí znamenat pouze zimní radovánky, ale také (přinejmenším) hodně nepříjemné patálie. A kdo by to měl vědět lépe než obyvatelé Skandinávie? A tak je náš zasněžený speciál také malou přehlídkou současné norské kinematografie.

Kde začít jinde na naší pouti na sever než u norského národního hrdiny. Ve výpravném životopisném snímku Amundsen najdeme v polárních pustinách také českou stopu – norského dobrodruha na jeho poutích hřeje oděv z dílny české kostymérky Michaly Horáčkové Hořejší. Nejen arktická expedice ale i zdánlivě všední cesta za babičkou se může proměnit v boj o přežití – zvlášť když cesta k ní vede buď přes černý les anebo nejdelší horský Tunel v Norsku. Klaustrofobikům nezbývá než doporučit, aby babičce radši poslali pohled. Kdo touží po oddechu, nechť si v záložce Speciály vyhledá naše Filmové cukroví, pro ostatní tu je napínavé válečné drama Ten dvanáctý, ve kterém drsná norská příroda soutěží s nacistickými okupanty o to, kdo víc potrápí titulního hrdinu. O něco odlehčenou verzi téhož pak najdete v Hranicích odvahy - dobrodružném sněžném dramatu pro celou rodinu.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít