Filmové roráty

Jakkoliv se nás tržní kultura snaží přesvědčit o opaku, doba adventu nebyla původně určena pro bezhlavé nakupování a pořádání „vánočních“ večírků. Ani záplava světel a světýlek všeho druhu k ní nepatří. Podstatou adventu je totiž tma.

Tma, která k zimnímu období přirozeně patří, slouží v době adventní jako symbolický katalyzátor vnitřních pochodů člověka. Jako výzva k usebrání, úklidu v sobě samém, trpělivém čekáním na světlo Vánoc. Najít cestu do své vlastní vnitřní krajiny vám může pomoci náš adventní speciál složený z filmů, které se zamýšlí nad marností světa a pomíjivostí života. Spolehlivým průvodcem je třeba Viktor Kossakovsky, který ve svém celovečerním debutu Losev načrtl uhrančivý portrét člověka na sklonku dne svého života. Litevský režisér Audrius Stonys zase ve filmu Odpočítávání pátrá po stopách, které může konkrétní člověk zanechat v pomíjivé paměti ostatních lidí. Chris Marker pitvá naše porozumění času a historie ve svém klasickém experimentu Rampa, který se později stal předlohou filmu Terryho Gilliama Dvanáct opic, a klasik českého dokumentu Jan Špáta vzdává hold autentickému životu v Respice Finem - filmovém eseji o samotě, moudrosti a pokoře starých žen.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít